Αρχική arrow Λήμνος arrow Μυθολογία
 
Αρχική
Νέα και Ανακοινώσεις
Ημερολόγιο
Λήμνος
Εκπαιδευτικά Θέματα
Εκπαιδευτικοί
Πινακοθήκη
Χάρτης σχολείων
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Χάρτης τοποθεσίας


Μυθολογία PDF Εκτύπωση E-mail

Τα πιο γνωστά κεφάλαια: Η πτώση του Ήφαιστου, κατά τη διάρκεια ενός καβγά των γονιών του Ήρας και Δία, στο έδαφος της Λήμνου και η περίθαλψή του από τους κατοίκους, με αποτέλεσμα το νησί να γίνει αγαπημένος τόπος εγκατάστασής του. Οι Σίντιες και οι Μίνυες ως πρώτοι κάτοικοι του νησιού. Η άφιξη των Κρητών στο νησί και ο ορισμός, από το Ραδάμανθυ, του Θόαντα ως βασιλιά. Γάμος του Θόαντα με τη Μύρινα, κόρη του Κρηθέα, βασιλιά των Μινύων και γέννηση της Υψιπύλης. Τα Λήμνια κακά, δηλαδή η ομαδική αποτρόπαια σφαγή των αντρών του νησιού από τις γυναίκες με αρχηγό την Υψιπύλη (είχαν προηγηθεί η τιμωρία της δυσοσμίας στα σώματα των γυναικών από την Αφροδίτη –επειδή είχε παραμεληθεί η λατρεία της- η αποχή από τον έρωτα εκ μέρους των συζύγων τους και η αναζήτηση άλλων γυναικών από τη Θράκη και τις γύρω περιοχές). Το πέρασμα των Αργοναυτών του Ιάσονα από το νησί και η λύση των κακών. Η γέννηση του Εύνηου και του Διήπυλου από το γάμο Ιάσονα – Υψιπύλης. Η παρουσία της Λήμνου στον τρωικό πόλεμο: βάση προμηθειών του ελληνικού στρατού και τόπος εγκατάλειψης του Φιλοκτήτη.

Μερικά ονόματα

Λήμνος: ετυμολογική σχέση από το λήιον = καλλιεργημένο χωράφι και το λήιμνος= ο τόπος που τρέφει καλά βόδια.

Εϋκτίμενον πτολίεθρον = καλοχτισμένη πόλη, εϋκτιμένη και αμιχθαλόεσσα = ομιχλώδης ή αφιλόξενη. Επίθετα με τα οποία απαντά στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια

Δίπολις: Από σχολιαστές και λεξικογράφους, επειδή υπήρχαν δύο πόλεις η Ηφαιστία και η Μύρινα. Επίσης, πυρόεσσα (σχετικό με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί αλά και με τις ασχολίες των κατοίκων), Σιντηίδα (από τους πρώτους κατοίκους), και ανεμόεσσα (λόγω των ισχυρών ανέμων που φυσούν).

Stalimene (Sta Limene, Estalimene, Stalimnine και Stalamine): Πρόκειται για τη γραπτή απόδοση της φράσης «εις τη Λήμνο» σε μεσαιωνικά κείμενα.

 

Τελευταία ανανέωση ( Τετάρτη, 21 Ιούν 2006 )
< Προηγ.   Επόμ. >
Copyright 2006 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
Ανάπτυξη & Συντήρηση Γεωργόπουλος Νίκος ΠΕ19