Αρχική arrow Λήμνος arrow Η Λήμνος με μια ματιά
 
Αρχική
Νέα και Ανακοινώσεις
Ημερολόγιο
Λήμνος
Εκπαιδευτικά Θέματα
Εκπαιδευτικοί
Πινακοθήκη
Χάρτης σχολείων
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Χάρτης τοποθεσίας


Η Λήμνος με μια ματιά PDF Εκτύπωση E-mail

Ευχαριστούμε θερμά τη συνάδελφο φιλόλογο του ΤΕΕ Μύρινας Θεοδωροπούλου Αικατερίνη για τα κείμενα που μας έστειλε και δημοσιεύουμε σχετικά με τη Λήμνο.

Νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, με έκταση 478 τετρ. χλμ. Απέχει 59 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Αγίου Όρους, 127 από τη Θεσσαλονίκη, 91 από τη Μυτιλήνη, 34 από τα Δαρδανέλλια και 62 από τις απέναντι ακτές της Τουρκίας. Γύρω της, ο Άγιος Ευστράτιος, η Μυτιλήνη, η Σαμοθράκη και η Θάσος. Μπορεί να φανταστεί κάποιος τη σημαντική θέση της στους θαλάσσιους δρόμους που συνδέουν το Αιγαίο με τα Στενά του Εύξεινου Πόντου (ΓΜ: Ε 25ο 27΄ 00΄΄ και ΓΠ: Ν 39ο  57΄00΄΄). Εμφανίζει ομαλό ανάγλυφο με ψηλότερη κορυφή τη Σκοπιά ή Βίγλα (470 μ.) αλλά η ακτογραμμή της είναι αρκετά περίπλοκη, με μήκος 263 χλμ. Ένα νοητό τραπέζιο σχηματίζουν τα τέσσερα ακρωτήρια: του Μούρτζουφλου (ΒΔ), της Πλάκας (ΒΑ), της Αγίας Ειρήνης (ΝΑ) και του Τηγανιού (ΝΔ).

Ο βαθύς κόλπος του Μούδρου στο κέντρο και νότια του νησιού, με τη χερσόνησο του Φακού στο δυτικό του κλείσιμο, ο κόλπος του Μπουρνιά στην αντίστοιχη βορινή πλευρά, οι περιστασιακές λίμνες Χορταρόλιμνη και Αλυκή στα ανατολικά, οι εκτεταμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις –ειδικά στο κέντρο και στα ανατολικά, οι βοσκότοποι με ακμάζουσα κτηνοτροφία, οι πάμπολλες -αμμώδεις συνήθως- παραλίες, οι παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί, που αποτελούν αναμνήσεις της πλούσιας ηφαιστειακής δράσης στο παρελθόν, συνιστούν την πρώτη εικόνα.

 

Τα χαρακτηριστικότερα κτίσματα για παρατήρηση στη Λήμνο είναι οι μάντρες των κτηνοτρόφων που απαντούν κατά δεκάδες και με μεγάλη ποικιλία τύπων, τα νεοκλασικού τύπου σπίτια τόσο στη Μύρινα όσο και στα χωριά, τα παλιά σχολεία, οι εκκλησίες, μνημειακές ή μη, χτισμένες με δωρεές ντόπιων ή μεταναστών και οι ανεμόμυλοι. Για όσους ενδιαφέρονται για τα έργα του παρελθόντος αναφέρουμε πως ήδη από τη δεκαετία του 1930 η Ιταλική Αρχαιολογική Εταιρεία και κατόπιν η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχουν ανασκάψει τον σημαντικότατο προϊστορικό οικισμό στην Πολιόχνη, την επίσης προϊστορική πόλη της Ηφαιστείας και ανάλογα σημεία στη Μύρινα, ενώ ο αρχαιολόγος Χρ. Μπουλώτης εκτελεί ανασκαφές στο Κουκκονήσι (κόλπος του Μούδρου).

 

Η Λήμνος έχει πληθυσμό 18104 κατοίκους (απογραφή 2001), είναι επαρχία του νομού Λέσβου μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο. Διαιρείται σε τέσσερις δήμους -Μύρινας, Ατσικής, Νέας Κούταλης και Μούδρου- στους οποίου περιλαμβάνονται 32 χωριά. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση του πληθυσμού παρατηρείται στην πρωτεύουσα Μύρινα (παλιά λεγόταν Κάστρο) και στο νοτιοδυτικό γενικά τμήμα του νησιού. Ωστόσο, και η περιοχή του Μούδρου στα ανατολικά διατηρεί τον πληθυσμό και το δυναμισμό της και τα χωριά συντηρούν τους λίγους –έστω- κατοίκους τους. Μόνη εξαίρεση το Παλιό Πεδινό, που μετά τις καταστροφές του σεισμού το 1968, ερημώθηκε και οι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν δίπλα από τη Νέα Κούταλη, στο Νέο Πεδινό. Ο Άγιος Δημήτριος και η Νέα Κούταλη είναι τα νεώτερα χωριά, που τον πυρήνα τους αποτέλεσαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία μετά την καταστροφή του 1922. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο πληθυσμός του νησιού εμφανίζει ανοδική τάση, καθώς μετανάστες που εγκατέλειψαν τον τόπο στις προηγούμενες δεκαετίες φαίνεται πως επιστρέφουν.

 

Ενώ παραδοσιακές ενασχολήσεις των κατοίκων ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των απασχολούμενων στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Αξιοσημείωτη είναι και η στροφή προς τον τουρισμό. Το θέμα που τίθεται είναι αν θα ακολουθηθεί το μοντέλο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης ή εκείνο των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και του «επιθετικού» τουρισμού.

 

Οι πολυπληθέστεροι εποχιακοί επισκέπτες είναι οι κυνηγοί, όταν ξεκινά η κυνηγετική περίοδος στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, η ορνιθοπαρατήρηση περιορίζεται μεταξύ των ντόπιων και των ειδικών επιστημόνων που έρχονται να εντοπίσουν και να μελετήσουν τα πάνω από 130 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί εδώ (σε σύνολο 400 στη χώρα μας),  μεταναστευτικά ή μη. Τα φλαμίγκο, οι καστανόχηνες, τα κιρκινέζια (είδος γερακιού), οι πετροτριλίδες αλλά και οι καλαμοκανάδες και οι αβοκέττες είναι από τα σπάνια ή απειλούμενα. Εκτός αυτού, και η λουτροθεραπεία στα λουτρά των Θέρμων, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών. Ειδική ομάδα επισκεπτών αποτελούν οι Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Βρετανοί, Γάλλοι και άλλοι, οι οποίοι τιμούν τη μνήμη των νεκρών τους από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο (ΑΝΖΑC Day), όσων είναι θαμμένοι στα συμμαχικά νεκροταφεία του Μούδρου και του Πορτιανού, ή αναζητούν το μνήμα εκείνων στα παραπάνω νεκροταφεία.


Η σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς. Από το αεροδρόμιο της Μύρινας εκτελούνται δύο –και κάποτε τρεις- πτήσεις την ημέρα προς Αθήνα (αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος») και μία προς Θεσσαλονίκη (αεροδρόμιο «Μακεδονία») είτε απευθείας είτε μέσω της γραμμής «Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ρόδος», που συνδέει και τα παραπάνω νησιά μεταξύ τους. Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία εμφανίζεται προβληματική όσον αφορά τη συνέπεια κα τη σταθερότητα των δρομολογίων. Υπάρχει σύνδεση με τα λιμάνια του Λαυρίου, του Πειραιά, της Κύμης, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης (μέσω Σαμοθράκης) και της Μυτιλήνης. Καθημερινά –εκτός Κυριακής- εκτελείται και τοπικό δρομολόγιο προς τον Άγιο Ευστράτιο. Η συγκοινωνία εντός του νησιού εκτελείται από το τοπικό ΚΤΕΛ και από ταξί.

Τελευταία ανανέωση ( Τετάρτη, 21 Ιούν 2006 )
< Προηγ.
Copyright 2006 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
Ανάπτυξη & Συντήρηση Γεωργόπουλος Νίκος ΠΕ19